maariaaberg

Hierarkin

Hejsan!

NU ska jag börja berätta för er om de tio bästa dagarna jag haft på länge! Jag vill börja med att säga: Gå på er nollning om er skola ordnar en sådan! Det ger er möjligheten att lära känna klassen och hitta ert kompisgäng. De flesta på LTU har flyttat långt hemifrån, helt själva, och alla är ute efter nya vänner. Därför skapas riktigt bra förutsättningarna för att knyta nya kontakt att umgås och framför allt studera tillsammans med. Genom min nollning har jag själv hittat två pluggvänner som redan underlättat mina studier eftersom vi tillsammans hjälps åt när vi kör fast.

 

Under nollningsperioden pågår även ett rollspel på hela skolan i form av en slags hierarki som beskrivs nedan:

- Högst upp i hierarkin har vi adeln. Det är äldre elever på skolan som planerat och organiserat hela nollningen. Adeln rör sig jättelångsamt och man får inte prata med dem om inte de tilltalar en först. Man får heller inte titta på dem när de kommer in i rummet. På sig har de finkläder, en röd studenthatt samt ett par glasögon. Detta för att man inte ska känna igen dem. 

- Under adeln arbetar överphösarna. Överphösarna har också på sig en röd studenthatt och ett par solglasögon. Men i stället för finkläder har de en slags overall (även kallad ovve) som är i den färg dess program representerar. Denna ovve kan alla studenter köpa för att sedan sy på olika tygmärken och ha på sig vid olika evenemang etc. Exempelvis är ovven för tekniskt basår vinröd med vita ärmar. (Ja, jag har också införskaffat mig en ovve, och jag kommer stolt visa upp hur fin jag ska göra den framöver!) Överphösare har dessutom ett gosedjur på axeln, som adeln talar genom.

- Under adeln är de så kallade phösarna som har i uppdrag att ta hand om nollorna under hela nollningsperioden. Dessa ser exakt likadana ut som överphösarna, men utan gosedjuret på axeln. På tekniskt basår hade vi sex phösare som hade ansvar för att vi skulle få en så bra nollningsperiod som möjligt, vilket de lyckades riktigt bra med!

- Längst ner i hierarkin befinner sig nollorna, mig själv inkluderad.

 

En lånad bild på mina phösare

 

På torsdag ska vi, för första gången, se våra phösare utan ovvarna, mössorna och solglasögonen. Detta i samband med en stripshow av dem själva! Det sägs vara jättekul eftersom det är svårt att se hur de faktiskt ser ut med brillorna och mössorna på.

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas